Nieuwe uitgave biedt hulpverleners inspiratie om de kwaliteit van de begeleiding van ouderen en hun familie naar een hoger niveau te tillen.
Werken in de ouderenzorg betekent voor professionele hulpverleners een serieuze uitdaging. Naast de basale zorgtaken die ze opnemen, wordt van hen verwacht dat ze deskundig omgaan met senioren en hun familie. Dit zowel in het woonzorgcentrum, de thuiszorg als het ziekenhuis. Deze publicatie biedt hulpverleners inspiratie om de kwaliteit van de begeleiding van ouderen en hun familie naar een hoger niveau te tillen.
De aanvullende e-learningmodule bevat filmpjes, vragen en opdrachten en laat de lezer toe de behandelde thema’s op zijn of haar eigen tempo verder te verwerken en toe te passen op fictieve casussen. Na het doorlopen van de volledige module ontvangt de lezer een certificaat ‘Deskundig begeleiden van ouderen’.
In het eerste hoofdstuk geven de auteurs de algemene richtlijnen aan voor een kwaliteitsvol omgaan met ouderen en hun familie. Dan volgen acht hoofdstukken over eerder moeilijke omgangsvormen:
Het laatste hoofdstuk, tot slot, staat stil bij de professionele hulpverlener zelf en neemt het thema burn-out onder de loep.
Elk hoofdstuk bevat een theoretisch luik, enkele praktische richtlijnen voor de hulpverlener en activiteiten waar het team meteen mee aan de slag kan gaan.
Lies Van Assche (1982) is klinisch (neuro)psycholoog en systeemtherapeut, werkzaam op de dienst Ouderenpsychiatrie van het UPC KU Leuven. Zij is er verbonden aan de raadpleging ouderenpsychologie, de ambulante revalidatiebehandeling voor ouderen met een milde cognitieve inperking (MCI) en de opnameafdeling Cognitieve Aandoeningen, waar ze mee in staat voor de (neuro)psychologische diagnostiek en begeleiding van mensen met cognitieve problemen en hun families. Daarnaast doet ze wetenschappelijk onderzoek, waarin ze zich richt op laat ontstane psychose.
Luc Van de Ven (1953) is als klinisch ouderenpsycholoog verbonden aan de dienst Ouderenpsychiatrie van UPC KU Leuven. Hij begeleidt ouderen met psychische problemen en hun families. Daarnaast geeft hij opleidingen aan professionele hulpverleners over het begeleiden van senioren. Hij is coördinator van de Werkgroep Klinische Ouderenpsychologie (VVKP) en is hoofdredacteur van ‘Senior. Tijdschrift voor kwaliteitsvolle ouderenzorg’.
Laat u inspireren om de kwaliteit van de begeleiding van ouderen en hun familie naar een hoger niveau te tillen.