OverHoop, een project van de Koning Boudewijnstichting in opdracht van de Vlaamse overheid, bouwt aan een groter bewustzijn over ontwikkelingstrauma en wil de preventie en aanpak ervan versterken. Na een terreinverkenning en de ontwikkeling van 10 pilootprojecten, wordt de komende maanden de hele eerstelijnszorg gemobiliseerd om mee haar schouders onder het project te zetten. Wanneer iedere eerstelijnszone in Vlaanderen en Brussel intekent, zijn dat niet minder dan 60 initiatieven die samen bouwen aan een traumasensitieve samenleving. Vandaag wordt de ondersteunende sensibiliseringscampagne gelanceerd.
Wanneer kinderen opgroeien in een context waarin een ouder kampt met verslavingsproblematiek of andere psychische problemen; wanneer ze te maken krijgen met een moeilijke echtscheiding of geconfronteerd worden met emotionele of fysieke verwaarlozing of met een andere ingrijpende gebeurtenis, dan kan dat diepe sporen nalaten. Maar liefst 12% van de kinderen maken tijdens het opgroeien vier of meer van dergelijke ervaringen mee. Als niemand oog heeft voor de impact; wanneer er geen kansen zijn om erover te praten; indien begrip of ondersteuning onbereikbaar lijken, dan komt de gezonde ontwikkeling in gevaar. Onderzoek wijst uit dat ontwikkelingstrauma de levenskwaliteit en de gezondheid in grote mate beïnvloedt en dat die impact zelfs van generatie op generatie kan worden doorgegeven.
"OverHoop is vooral een verhaal 'over hoop' en over veerkracht, omdat er in preventie, aanpak en herstel van ontwikkelingstrauma ook kansen liggen."
Wanneer we echter - en liefst zo vroeg mogelijk - aandacht hebben voor kinderen en gezinnen die zich in uitzonderlijke stressvolle situaties bevinden, kan veel leed worden voorkomen. Wie dicht bij de kinderen en gezinnen werkt, heeft dan ook een heel belangrijke rol. Denk aan de huisarts, een leerkracht, een maatschappelijk werker, een apotheker, een jeugdwerker… Professionele én informele zorg- en hulpverleners kunnen samen de impact van ingrijpende negatieve ervaringen verkleinen. Maar ze missen soms het zelfvertrouwen, de houvast en de nodige netwerken.
Daarom zal de Koning Boudewijnstichting de komende periode financiële, inhoudelijke en procesondersteuning bieden opdat in de 60 eerstelijnszones in Vlaanderen en Brussel nog meer dan in het verleden kan worden ingezet op deze problematiek. De concrete initiatieven worden in het najaar voorbereid; gaan in december van start en lopen gedurende een jaar. Daarna worden ze duurzaam verankerd.
Vandaag start de sensibiliseringscampagne. Centraal daarin staat een korte animatiefilm die gericht zal worden verspreid bij iedereen die via zijn werk of vrijwilligerswerk dicht bij kinderen en gezinnen staat. De campagne roept op om alert te zijn wanneer kinderen een ingrijpende periode doormaken en vraagt dat ieder vanuit de eigen rol en mogelijkheden doet wat hij/zij/hen kan. Want kleine gebaren maken een groot verschil.