Een injectie plaatsen in een sinaasappel of pijn bestrijden via virtual reality ... Tijdens de Zorgberoepenrally, die op 22 oktober in het Jan-Palfijnziekenhuis in Gent doorging, konden meer dan 140 Gentse jongeren proeven van een zorgberoep of -opleiding. Voor het eerst konden ze er ook kennismaken met digitale toepassingen binnen de zorg.
De zorgsector staat in de toekomst voor grote uitdagingen. De te kleine instroom van personeelsleden, een te grote uitstroom, langdurig ziekteverzuim door de hoge werkdruk, de vergrijzing van de bevolking ... Al deze factoren zorgen voor een groot tekort aan zorgpersoneel. Met de Zorgberoepenrally willen Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen en enkele private en publieke organisaties aan dit probleem tegemoetkomen. Zorgverleners uit het werkveld delen er hun ervaringen met leerlingen uit de tweede en derde graad secundair onderwijs. De jongeren maken er kennis met enkele zorgberoepen aan de hand van tal van activiteiten. Zo krijgen ze onder meer te zien hoe ze op een veilige manier een injectie moeten geven, een verband kunnen aanleggen of een patiënt op een correcte manier moeten optillen. Het initiatief geeft jongeren een waarheidsgetrouw en positief beeld van zorgberoepen én geeft hen de kans om hun eigen talenten te ontdekken.
De toekomst is digitaal en daar speelt ook de zorgsector intensief op in. Daarom lag de focus van een aantal workshops tijdens de Zorgberoepenrally op digitalisering, robotisering en innovatieve toepassingen. Maar ook de opleiding zelf wordt steeds meer digitaal. Zo worden bepaalde handelingen aangeleerd via augmented reality, waarbij een computer virtuele elementen aan de werkelijkheid toevoegt. Tijdens de Zorgberoepenrally konden de leerlingen ook kennismaken met deze toepassingen en er zelf mee aan de slag gaan. Op die manier ervaren ze meteen hoe technologieën hen later zullen ondersteunen bij het uitvoeren van een job in de zorg- of welzijnssector.