SVK Zuid-Oost-Vlaanderen ambitieus naar de toekomst
Vanuit vrijwilligheid en engagement voor betaalbaar én kwalitatief wonen groeide SVK Zuid-Oost-Vlaanderen in twintig jaar uit tot een sterke organisatie met een professionele structuur. Ze vierden de kaap van maar liefst 600 verhuurde woningen, openden een nieuw kantoor en zijn ambitieus. “De verschillende overheden vragen ons om te groeien en het groeipotentieel is groot”, aldus algemeen directeur Jonas De Vlieger. “Daarom bereiden we ons voor om een 1000-tal woningen te beheren in 2025”
“Mensen in nood kunnen bij ons terecht om betaalbaar en kwalitatief te huren. Verhuurders vinden bij ons omkadering en zekerheid. Dat is de eenvoudigste beschrijving van wat we doen”, legt voorzitter Rita Vandenoostende uit. “Enerzijds groeit de armoede en urgente woonnood in onze regio, anderzijds ervaren verhuurder heel wat problemen. Wij zijn de milde tussenschakel: wij zorgen voor structuur en bemiddelen tussen huurder en verhuurder”.
Merk van kwalitatief ontzorgen
De verschillende overheden vragen te groeien en daartoe is SVK Zuid-Oost-Vlaanderen meer dan bereid. Een nieuwe werkstek om de groei te verzekeren en kwalitatief wonen voor de meest kwetsbaren te garanderen werd noodzakelijk. “De toegankelijkheid voor private verhuurders, huurders en potentiële huurders moet kwalitatief zijn en discreet. Het nieuwe kantoor zorgt ook dat we toekomstgericht kunnen werken samen met onze structurele partners: OCMW’s, SHM’s en welzijnsorganisaties uit de regio, twintig gemeenten in totaal”, aldus nog Jonas De Vlieger. “In het nieuwe gebouw zorgen we voor een sfeer van geborgenheid om de huurders te begeleiden. Kandidaat-huurders vinden de weg naar ons via doorverwijzing van OCMW, CAW, welzijnsorganisaties, SHM, maar steeds vaker ook rechtsreeks. Onze deur moet daarom zo wijd mogelijk openstaan. We zijn een sterk merk geworden van kwalitatief ontzorgen”, gaat Rita Vandenoostende verder. “In onze dagelijkse werking moeten we toegankelijkheid zijn”, kinkt het overtuigd bij Jonas De Vlieger. “Onze nieuwe spreekruimtes zijn ideaal om het vertrouwen op te bouwen. Mensen voelen zich geborgen en dat is nodig. Na eerste gesprekken wordt de huurbegeleider het aanspreekpunt voor de kandidaat-huurder: wat is de stand van het dossier, de plaats op de wachtlijst,.… Samen komen we tot een oplossing en in acute gevallen soms verbazend snel”.
Professionele aanpak
Matthias Diependaele, Vlaams Minister van Wonen, maakte recent bijna 49 miljoen euro vrij om de lokale besturen te ondersteunen in hun woonbeleid. “Iedereen moet goed kunnen wonen in Vlaanderen”, stelt de minister. “Daarom verdienen alle segmenten van de woningmarkt de nodige aandacht en ondersteuning. De professionele aanpak van SVK ZOVL sluit mooi aan bij het woonbeleid dat we met Vlaanderen willen neerzetten”.
Meer info: www.svkzovl.be