14 Zuid-West-Vlaamse lokale besturen starten met de verdeling van de Gele Doos. In de eerste fase kunnen zelfstandig wonende 80-plussers er gratis eentje aanvragen. De Gele Doos is een kleine brooddoos die belangrijke medische, persoonlijke en contactgegevens bevat en in de deur van de koelkast bewaard wordt. De doos maakt het voor hulpverleners gemakkelijker om snel en adequaat hulp te bieden.
De komende maanden doet de Gele Doos zijn intrede in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Het gaat om een gele doos waarin belangrijke medische, persoonlijke en contactgegevens bewaard worden. Zo kunnen hulpverleners bij een interventie snel cruciale informatie krijgen. Daarom ook wordt gekozen voor de slogan 'Hier zit je leven in'. In een eerste fase krijgen 80-plussers de mogelijkheid om gratis een Gele Doos aan te vragen in hun gemeente. Het gaat om bijna 21.000 personen. In latere fases komen andere doelgroepen aan bod. De uitrol van de Gele Doos verschilt van lokaal bestuur tot lokaal bestuur.
Ringboekje
De Gele Doos bevat standaard een ringboekje, een vermissingsfiche en een pochette. In het ringboekje noteert de 80-plusser belangrijke persoonlijke, medische en contactgegevens. Het gaat om bijvoorbeeld gegevens van personen die bij een incident gecontacteerd moeten worden, met welke medische problemen de 80-plusser te kampen heeft (bijv. allergieën, epilepsie, diabetes, psychische stoornis) enzovoort. Kortom, allemaal belangrijke informatie voor hulpverleners bij een interventie.
Vermissingsfiche
De 14 lokale besturen kozen er ook voor om een vermissingsfiche aan de Gele Doos toe te voegen. Die kan deels vooraf ingevuld worden, bijvoorbeeld naam, gsm-nummer, adres ouderlijke woonst of bepaalde gezichtskenmerken. De fiche heeft ook een aantal rode kaders die bij concrete vermissing én na een zoektocht naar de persoon ingevuld worden
(dag en uur van verdwijning, kledij, verplaatsingswijze …). Door zo'n – deels – ingevulde vermissingsfiche aan de Gele Doos toe te voegen, winnen de hulpdiensten bij een vermissing kostbare tijd. De vermissingsfiche is gebaseerd op de vermissingsfiche die de West-Vlaamse expertisecentra dementie Foton en Sophia al gebruikten. Beide centra zullen deze vermissingsfiche ook gebruiken.
Pochette
Het ringboekje en de vermissingsfiche zitten in de pochette. Ook andere documenten, zoals een samenvatting van het medisch dossier of een wilsbeschikking, kunnen hieraan toegevoegd worden. Op de achterkant van de pochette schrijft de 80-plusser naam en rijksregisternummer zodat duidelijk is van wie de pochette is.
Op (koelkastbestendig) papier
Zowel het ringboekje, de vermissingsfiche als de pochette zijn gemaakt uit koelkastbestendig papier. Zo hebben de documenten niet te lijden onder de omstandigheden in de koelkast. Met De Gele Doos werd ook gekozen voor informatiedeling op papier. De lokale besturen hechten veel belang aan het digitaal delen van data, maar merken ook dat medische gegevens lang niet altijd digitaal beschikbaar zijn voor hulpverleners. Bovendien vind je in het ringboekje meteen heel wat noodcontacten, zoals gegevens van familieleden, personen die een huisdier kunnen opvangen, de huisarts … De Gele Doos biedt daarop een antwoord.
Plak de sticker
Bij de Gele Doos hoort een stickervel met 2 stickers. De blauwe sticker wordt op een zichtbare plaats op de achterkant van de voordeur geplakt en geeft aan dat er een Gele Doos in de koelkastdeur aanwezig is. Bij een interventie weten hulpverleners zo meteen dat er een Gele Doos aanwezig is. Op een tweede sticker staan enkele belangrijke telefoonnummers gedrukt. Het is aan te raden om deze sticker te kleven op een plaats dicht bij de vaste plaats voor de telefoon.
Kostprijs
Een Gele Doos kost - alles inbegrepen - 3 euro per stuk. Het project wordt gefinancierd door de 14 lokale besturen. De deelnemende steden en gemeenten zijn Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke, en Zwevegem.
De ontwikkeling van de Gele Doos gebeurde in samenwerking met Stad Gent, die de Gele Doos al in bepaalde wijken lanceerde.