Sportaround vzw is tien jaar bezig en heeft in die tijd gepionierd op sociaal-sportief vlak. De vereniging zet kinderen en jongeren na school in beweging, werkt met wijkwerkingen en leidt toe naar reguliere sport- en jeugdwerkingen.
In verschillende Gentse buurten groeide bottom-up een werking met sport als bindmiddel. Door middel van naschoolse sport en toegankelijke wijkwerkingen probeert Sportaround kinderen kansen te geven. Daarnaast werkt de vzw samen met heel wat partners en probeert ze kinderen en jongeren via trajectbegeleiding duurzaam aan het sporten te krijgen.
Het idee van Sportaround ontstond in 2012 uit de ervaringen van Bashir en Bert. Ondertussen is het een team met zes coördinatoren en een ganse ploeg lesgevers en vrijwilligers die wekelijks actief zijn om meer dan 800 kinderen en jongeren een wijze, sportieve tijd te bezorgen. Vanuit de stad Gent krijgen we werkingsmiddelen via een convenant en andere financiering wordt uit fundraising en evenementen gehaald.
Dit is het verhaal van onze wijkwerking in Santo (Moscou-Vogelhoek, een van onze vier focuswijken) of hoe een oude brandweerkazerne het sociale centrum van Moscou-Vogelhoek werd.
De kazerne lag er vies bij toen ze in 2017 werd achtergelaten door de brandweer. We haalden een laag van vijf centimeter stof weg en begonnen met vrije sportactiviteiten op woensdagmiddag. Als jeugdorganisatie actief in de buurt zochten we ook andere partners die daar leuke activiteiten voor kinderen en jongeren wilden organiseren. In de wijk Moscou-Vogelhoek zijn twee scholen, wonen heel wat kinderen maar was er geen sport- of jeugdwerking. We vroegen SBA, de Skateboardacademy, om erbij te komen en niet veel later kwamen er ook parkourlessen, yoga, basket en capoeira. Daarnaast is er een kantine als ontmoetingsplaats voor de buurt, kun je iedere vrijdagmiddag naar de lokaalmarkt, is er een kunstatelier, zijn er regelmatig evenementen ... Wij waren daar in 2018 de eerste actieve organisatie en betrokken buurt en partners in dit mooie verhaal.
Via de jeugddienst kregen we in 2021 middelen om met een halftijdse mobiele jeugdwelzijnswerker in de buurt actief te zijn. Deze gaat outreachend aan de slag, kent de buurt en de jongeren en helpt op alle mogelijke vlakken. Ook hier is sport een manier om jongeren te bereiken en Santo een ideale uitvalsbasis. Verder is er ook trajectbegeleiding, helpen we individueel zoeken en toeleiden naar reguliere sportwerking of andere vrijetijdsactiviteiten en proberen we alle kinderen mogelijkheden te bieden om hun talenten en interesses te ontwikkelen.
Meer info over sportaround?
Sociale media: @sportaround_BE