VIEWZ 2021/4
COVID-19 heeft een enorme impact gehad op iedereen: jong en minder jong werden getroffen door een batterij aan impopulaire maar noodzakelijke maatregelen. De bijdrages in dit nummer zijn actueel en belichten ook uitgebreid de kinderen en jeugd.
Erika Vlieghe wijst terecht op de polarisatie rond corona die ontstaat in onze samenleving. Polarisatie is nooit goed en gelijk heeft ze! Andere artikels hebben dan weer aandacht voor armoede, eenzaamheid, jongeren, telewerken en zelfs leiderschapsstijl.
Solidariteit, veerkracht en doorzettingsvermogen vormen de drie cruciale eigenschappen die we nodig hebben om de crisis door te komen. Het zijn ook de drie competenties die de rode draad lijken te vormen van elk artikel in dit nummer.
Dit alles, en zoveel meer, in VIEWZ 2021/4.
2020 staat bij ons allemaal in het geheugen gegrift als het jaar dat corona onze levens overnam. Dat jaar leerde het grote publiek ook Erika Vlieghe kennen die, samen met een groep andere experts, de politieke beslissingsnemers wetenschappelijk advies gaf over de situatie. In dit nummer staat het leven na corona centraal, een ideaal moment om met Erika Vlieghe terug te blikken op de afgelopen periode.
"De zorg staat nog altijd onder enorme druk. We zijn al tot hier geraakt, maar het is nog niet voorbij en iedereen in de zorg is moe. Daar moeten we ons allemaal bewust van zijn."
Hou met VIEWZ de vinger aan de pols van de welzijns- en zorgsector.
Crisiscommunicatie is een vrij jonge discipline. Er zit dus nog heel veel dynamiek en innovatie in. De inzichten evolueren sterk en worden telkens weer in confrontatie gebracht met de realiteit van een crisis. En telkens wordt er bijgestuurd, vernieuwd en aangepast. De huidige coronacrisis is een beproeving bij uitstek. Ze legt opnieuw heel wat tekortkomingen en onvolledigheden bloot. De communicatie door de verschillende overheden begon klassiek, zendergericht, met handelingsinstructies voor de bevolking. Toen duidelijk werd dat deze crisis niet na een week voorbij zou zijn, bleek dat deze klassieke aanpak niet blijft werken. Het is tijd voor een nieuw soort crisiscommunicatie, een die rekening houdt met de mensen in de doelgroepen, met hun
waarden en gedachten, met hun emoties en met hun ambities.
Professoren Koen Ponnet en Wim Hardyns, en onderzoekers Sarah Anrijs en Janneke Schokkenbroek van de Universiteit Gent voerden tijdens de coronacrisis onderzoek uit om de (langdurige) impact van de COVID-19-pandemie op ons mentaal welzijn in kaart te brengen. Gevoelens van angst, depressie, eenzaamheid en stress bij Vlaamse jongeren en ouderen werden onderzocht tijdens de lockdown in april 2020 en exact een jaar later in april 2021.
Hou met VIEWZ de vinger aan de pols van de welzijns- en zorgsector.