VIEWZ 2022/2
Hybride en flexibel: zegen of vloek? De titel, zowel stelling als vraagstelling, geeft perfect weer dat er in dit verhaal kansen en bedreigingen zitten.
Petra De Sutter, vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, gaat in haar interview dieper in op tal van aspecten van het kansenverhaal. Met de heel ambitieuze doelstelling om de federale overheid uit te bouwen tot de meest aantrekkelijke werkgever.
De coronacrisis heeft in elk geval gezorgd voor een omslag, voor een versnelling in een evolutie die al bezig was. De meeste publieke (en ook private) dienstverleners verwachten van hun werknemers dat ze geregeld thuis werken. Dit levert tal van winsten op: minder kantoorruimte, betere mobiliteit, meer kansen op een betere work-lifebalance, enz.
Maar de bedreigingen zijn er ook wel natuurlijk. Zoals het evidente risico van de digitale kloof. Niet elke burger kan even goed overweg met het digitale instrumentarium.
Thuiswerk is ook niet altijd een zegen, en zorgt soms voor spanningen in de privésituatie. Welzijn en zorg zijn daarenboven bij uitstek domeinen waar direct klantencontact vaak cruciaal is. De ‘telewerkbaarheid’ is hier dus een extra uitdaging. De bijdrage over ‘blended werken in sociaal werk’ geeft hiervoor een bijzondere inkijk.
Daarnaast uiteraard nog veel andere geschikte concepten en goede praktijken, dit nummer van VIEWZ levert eens te meer een karrenvracht aan creatieve en oplossingsgerichte ideeën.
Als minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven wil Petra De Sutter (Groen) van de federale overheid de meest aantrekkelijke werkgever van het land maken. De nadruk ligt op groen, sociaal en duurzaam. Ze wil dat alle ambtenaren zich goed in hun vel voelen en zet onder andere in op welzijn en een evenwichtige combinatie tussen werk en privé. Hybride en flexibel werken vormen daar een belangrijk onderdeel van.
"Hybride werk: een gezond en efficiënt evenwicht tussen werken op kantoor en telewerken, met een goede work-life balance."
Hou met VIEWZ de vinger aan de pols van de welzijns- en zorgsector.
De coronapandemie heeft het hybride werken een flinke boost gegeven maar toch bestaat het langer dan we op het eerste gezicht zouden denken. Ongeveer 40 jaar geleden deed het hybride werken zijn intrede in een segment van de samenleving waar je het niet meteen zou verwachten: spitstechnologie voor personen met een ernstige fysieke handicap die zich moeilijk konden verplaatsen. In de beperking toont zich de meester (Goethe), letterlijk. Wat wij er toen over leerden, is, denk ik, nog steeds van toepassing. Het vormt de basis van dit artikel.
Steden geven aan dat ondanks grote inspanningen er nog steeds een hoge graad van onderbescherming bestaat. Via een City Deal wil het Kenniscentrum Vlaamse Steden samen met de Vlaamse centrumsteden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie onderzoeken of digitale tools een extra hulpmiddel kunnen zijn om de onderbenutting van rechten tegen te gaan. Er wordt op twee sporen gewerkt: een rechtenverkenner en de automatische rechtentoekenning
Hou met VIEWZ de vinger aan de pols van de welzijns- en zorgsector.